Geen moeilijke termen meer met de belegger ABC!
Vind je al die termen nog een beetje lastig te begrijpen? Dat is helemaal niet zo gek. Geen zorgen, met de Belegger ABC zul je snel leren kennen.
Valuta is een ander woord voor een munteenheid. De euro is de valuta die wij in Nederland gebruiken. Maar er zijn veel meer valuta. Denk bijvoorbeeld aan de Amerikaanse Dollar of de Japanse Yen. De waarde van een munteenheid fluctueert. Deze verschillen per dag en er kan in worden gehandeld.
Optie met een bepaalde hoeveelheid valuta als onderliggende waarde. Valutaopties met de Amerikaanse dollar als onderliggende waarde worden verhandeld op de optiebeurs van Amsterdam Exchanges.
Termijncontract met een onderliggende waarde van 10.000 kilogram varkens dat wordt verhandeld op de agrarische termijnmarkt van Amsterdam Exchanges.
Beursterm voor stijgende koersen.
Een vastrentend fonds is een fonds dat belegt in effecten die op een reguliere basis vaste inkomsten genereren, meestal zijn dat obligaties of preferente aandelen.
Datum waarop een obligatie betaalbaar wordt gesteld. De lening wordt hierbij afgelost.
Effecten met een geringe nominale waarde kunnen worden gebundeld tot een verzamelcoupure. Hierdoor wordt het aantal in omloop zijnde stukken verminderd.
Nederlandse naam voor een global note. Een waardepapier waarop het gehele genoteerde aandelenkapitaal van een onderneming staat vermeld. Dit in tegenstelling tot de soms vele miljoenen losse stukken van het klassieke aandeel.
De koers van een onderliggende waarde zoals een aandeel of index is voortdurend in beweging. De koers kan omhooggaan, maar natuurlijk ook omlaag. De term die wordt gebruikt voor de beweeglijkheid van een effect is volatiliteit. Beweeglijkheid wordt ook wel aangeduid met de Engelse term volatility.
Bijvoorbeeld: Er is sprake van een lage volatiliteit wanneer een onderliggende waarde een stabiele koers heeft, en dus bijna niet omhoog of omlaag beweegt. Een effect dat wild beweegt heeft een hoge volatiliteit.
Als voor een toekomstige beursnotering de prijs en de hoeveelheid van de uit te geven aandelen nog niet bekend zijn, kan de uitgevende instelling een voorlopig prospectus publiceren. Later volgt hierop een aanvulling met vermelding van de uitgifteprijs en de hoeveelheid uit te geven aandelen.
Het beschikken over koersgevoelige informatie voordat deze publiekelijk bekend is. Handelen met voorwetenschap wordt aangemerkt als een economisch delict: het is verboden en strafbaar.