Hoe word ik broker?
Brokers moeten goed zijn met het werken met mensen én interesse hebben in de beurs.
Sander van Essen Head of Growth EasybrokerWat de beurs komend jaar gaat doen, dat is niet in een glazen bol al te bekijken. Het antwoord op deze vraag is ook sterk afhankelijk van wie je het vraagt. Business Insider vroeg het aan ChatGPT. Die kon geen zekerheid geven. “Aandelenmarkten zijn volatiel en kunnen worden beïnvloed door talloze factoren, zoals de economische vooruitzichten, de prestaties van individuele bedrijven, geopolitieke ontwikkelingen en nog veel meer.” IEX hielt een enquête onder niet-professionele beleggers. Die zijn optimistisch gestemd over geheel 2023. Het grootste gedeelte (44%) denkt dat de AEX er dit jaar 5 tot 15% bij krijgt. De reactie hierop van professioneel belegger Leon Hillen op Twitter was: “Een betere contra-indicator kan je niet krijgen…” Hij denkt dat het hoogstens een soortgelijk beursjaar als 2022 wordt, dus bepaald niet “beter” zoals velen (‘experts’ en particulieren) denken. Hieronder legt hij uit waarom. Onderaan het artikel links naar artikelen in diverse media over dit onderwerp.
Mocht je net begonnen zijn met je te verdiepen in beleggen, dan kan de onderstaande tekst aan de moeilijke kant zijn.
Op dit moment zitten we in een bearmaret. Ik denk dat 2022 de boeken in zal gaan als het 1e jaar van een langjarige bearmarket. De prestatie van de obligatiemarkten (ca. -17% dit jaar) spreekt boekdelen. Aandelen, hoewel tussentijds 20% lager, staan nu ‘slechts’ -12% (AEX nu ca. 700 tegen 800 begin januari). Sommigen denken dat er zelfs een nieuwe hausse aanstaande is. Bullmarket? Bullshit!
Voornaamste argumenten aanhoudende bearmarket: structureel veranderde financieel-economische omgeving. Alle bevorderende factoren in de periode 2009-2021 zijn inmiddels gedraaid naar remmende factoren Een terugkeer naar 0% rente, of hervatting mislukte experiment van geldverruiming, lijkt onwaarschijnlijk want onverantwoord: het zou de inflatie, die nog lang niet de kop is ingedrukt, onmiddellijk weer doen versnellen. Met risico tot hyperinflatie aan toe. Het gejubel over de teruglopende inflatie, katalysator achter de recente beursrally, is volkomen misplaatst. Deflatie in assets en tal van producten kan een tegenwicht bieden.
De inflatie zal blijvend zijn. Vier redenen waarom:
De Centrale Banken zijn in 2022 op de rem gaan staan om inflatie te beteugelen. In reactie daarop zijn overheden gas gaan geven om consument & bedrijf te compenseren. Het beleid van CB’n en overheden komt haaks op elkaar te staan, wat inflatie hardnekkiger dreigt te maken. Bedrijven lieten in 2022 fraaie omzet- en winststijgingen zien. Analisten gaan nog steeds uit van een kleine winststijging voor 2023. Moeilijk realiseerbaar in een klimaat van recessie, stijgende kosten en hogere lonen. Verwacht komend jaar veel winstwaarschuwingen.
De meeste investeerders hebben positieve verwachtingen voor 2023, met naar hun verwachting dubbelcijferig rendement op aandelen. Irreëel in mijn optiek. In 2022 hebben we, onder invloed van het remmende beleid van Centrale Banken, een neerwaartse draai gezien bij Aandelen (correctie), Obligaties (zware correctie), Vastgoed/Huizenmarkt (daling) en Crypto (crash). In 2023 verwacht ik dat dit doorzet.
Financiële markten gedijen bij de instroom van geld. Dit gaat minder worden, simpelweg omdat mensen netto steeds minder overhouden om te beleggen, en de kosten voor gefinancierd geld toenemen door de gestegen rente. De langverwachte crash hoeft niet eens te komen. Eerder een zeurderige, gestage daling met af en toe rallies tussendoor. Als een wurgslang die jaren vasthoudt en uiteindelijk overgaat in een zijwaarts patroon. Maar op dat moment staan we een stuk lager dan nu.