Belegt de koning zijn vermogen?
De woordvoeder van de koning zegt: “Deze betreft het privédomein en daarover doen wij geen mededelingen”
Evelien Hoekman BeleggerUitlegger en ScholenstrijdBrokers handelen in effecten voor anderen. Maar hoe word je broker? We vroegen het aan Sander van Essen. Hij werkt bij Easybroker.
Net zoals voor beurshandelaren bestaat er eigenlijk geen specifieke opleiding om een broker te worden of om voor een broker te werken. Misschien vraag jij jezelf wel af, wat is een broker eigenlijk? Die vraag snap ik wel, in mijn eigen vrienden kring krijg ik die vraag ook vaak en daarom heb ik een vergelijking verzonnen die het wat duidelijker maakt.
In deze vergelijking hebben we te maken met drie onderdelen. De eerste dat ben jij, de belegger! Het tweede onderdeel is de broker en als laatste is er de beurs. Als een belegger, jij dus, bijvoorbeeld aandelen wilt kopen op de beurs dan heb je daar een tussenpersoon voor nodig. Dat is de broker.
Om beleggers te beschermen tegen alle administratie en rompslomp die bij het handelen op de beurs komt kijken heeft de regering bepaald dat beleggers altijd gebruik moeten maken van een broker om te kunnen handelen op de beurs. Voordat de broker zichzelf een broker mag noemen moet deze ook weer voldoen aan een hele rits wetten en regels.
Zie het als de supermarkt op de hoek waar jij iedere week je boodschappen doet. Dit lijkt op wat een broker doet, alleen dan niet met pindakaas en cola maar met aandelen en bijvoorbeeld obligaties. De supermarkt koopt de pindakaas en cola ergens in, dat gebeurt bij de groothandel. In het voorbeeld van de broker is de groothandel, de beurs! Gelukkig zijn er door slimme technieken geen vrachtwagens nodig die nieuwe leveringen aandelen komen brengen. Dit gebeurt allemaal digitaal tegenwoordig.
Een broker heeft veel met mensen te maken, een sociaal karakter hebben is dan ook nodig om prettig te kunnen werken. Ik heb zelf bijvoorbeeld toen ik jong was veel in de horeca gewerkt. Daarvan merk ik nu dat me dat heeft geleerd om goed met verschillende mensen om te kunnen gaan en dat is erg handig.
Het bedrijf waar ik voor werk, Easybroker, is een zogenaamde execution-only broker. Klinkt moeilijk, maar dat is het niet hoor. Denk maar aan het voorbeeld van de supermarkt maar dan met alleen maar kassa’s waar je zelf afrekent.
Onze klanten kunnen door het platform wat wij aanbieden zelf handelen op de beurs. Als ze dan een aantal aandelen in hun winkelmandje hebben rekenen ze die af. Op hetzelfde moment sturen wij, de broker, de bestelling door naar de beurs, pakken we de aandelen in en sturen we ze naar de beleggingsrekening van de klant. Dit gebeurt allemaal zo snel als de bliksem.
Soms komt een klant er zelf niet helemaal uit, misschien heeft een kassa een storing, of doet de scanner het niet. Dan is onze klantenservice er om de klanten te helpen met de problemen, via de telefoon of e-mail. Klanten van de broker komen soms ook langs op kantoor vandaar dat het omgaan met mensen een belangrijke factor is.
Voordat ik bij Easybroker kwam werken heb ik zelf ook veel gehandeld op de beurs en met verschillende brokers gewerkt. Hierdoor weet ik beter waar onze klanten tegenaan kunnen lopen zodat ik ze het goed kan uitleggen mochten ze dit willen.
Poeh, wat een lang verhaal. Kortom! Als jij het leuk vindt om met mensen te werken en je hebt interesse in de beurs en alles wat daaromheen komt kijken dan heb je niet perse een financiële opleiding nodig om bij een broker te gaan werken. Met een gezond verstand, een portie geduld en wat doorzettingsvermogen is alles mogelijk!
FAQ Hoe word ik beurshandelaar