fbpx

Ik wil mijn profielwerkstuk over beleggen doen. Hoe pak ik dat het beste aan?

We krijgen veel vragen over hoe je het beste een PWS over beleggen kunt maken. Daarom proberen we zo goed mogelijk antwoord te geven op deze vraag, aan de hand van de volgende stappen.

1. Begin met een goed plan

en goed profielwerkstuk begint met een goed plan. Het klinkt heel suf, maar lees de informatie die school geeft over de eisen aan het PWS goed door. Breng voor jezelf in kaart wat de randvoorwaarden zijn en of het idee wat je hebt hierin past. Immers, jouw cijfer wordt bepaald aan de hand van dit format. Zonde dat een topverhaal beoordeeld wordt met een onvoldoende omdat jouw PWS niet aan de regeltjes voldoet.

2. Maak een keuze

Het onderwerp beleggen is nogal breed. Er zijn ontzettend veel invalshoeken waar je jouw profielwerkstuk kunt schrijven. Breng de mogelijke opties voor jezelf eerst in kaart en maak daarna een keuze. Over welk stukje van beleggen wil je jouw PWS doen? Ga je je verdiepen in aandelen, obligaties, futures, derivaten, short gaan of crypto’s? En maak daarin nog verdere keuzes. Ook binnen deze onderwerpen kun je meerdere kanten op gaan. Ga je kijken naar de AEX of juist de buitenlandse beurzen. Of kies je voor de kleinere Nederlandse bedrijven op de AScX. Kijk je naar de gehele index of juist een heel beperkt aantal bedrijven? Kortom baken het onderwerp van jouw PWS goed af.

3. Wees origineel

Je bent zeker niet de eerste die een PWS over dit onderwerp doet. Zorg ervoor dat het niet een dertien in een dozijn verhaal wordt. Zoek een originele invalshoek. Dat bedenken is natuurlijk lastig, maar een goede ingeving is goud waard… of in dit geval een goed eindcijfer.

Je kunt daarnaast ook een originele vorm kiezen om het PWS in te presenteren, want het hoeft natuurlijk niet alleen een stapel geprint papier te zijn. Maak, naast je verslag, bijvoorbeeld een (online) beleggingsspel, een aantrekkelijk animatiefilmpje waarin je uitleg geeft, regel een interessante gastspreker voor op school, een klaslokaalexperiment of maak een financiële stadwandeling door jouw stad. Zoveel mogelijkheden. Overleg dit wel goed met jouw begeleider, deze moet immers hiervan de meerwaarde zien. Anders is het rendement op de investering van jouw tijd lager dan gehoopt.

4. Let op met vergelijken

Het klinkt als en prachtig plan. “Voor ons PWS gaan we beleggingsstrategieën met elkaar vergelijken.” Of groene aandelen vergelijken met vuile aandelen. Echter de uitkomst van zulke vergelijkingen hangt van zoveel toevalligheden aan elkaar dat je er eigenlijk geen getoetste hypothese van kunt maken. Daarnaast is tijd een beperkende factor. Om echt goed te kunnen vergelijken heb je een lange periode nodig, van zeg minimaal een jaar.

5. Literatuuronderzoek

Een goed PWS heeft uiteraard ook een hoofdstuk met literatuuronderzoek. Natuurlijk kun je deze website als bron gebruiken. Er zijn echter talloze boeken geschreven over alle onderdelen van beleggen. Eén bron is geen bron. Dus gebruik minimaal twee boeken of wetenschappelijke artikelen. Als er niets in de schoolbieb staat kan de echte bibliotheek zeker helpen. Youtube-filmpjes of podcasts kunnen ook als bron dienen. Check wel of alles wat gezegd wordt ook waar is en of je docent dit goedkeurt als bron.

6. Praktijk

De theorie van beleggen is één ding, maar het zelf doen is veel leuker en leerzamer. Tot je 18e mag je zelf niet beleggen. Wellicht kun je iemand in jouw omgeving vragen om mee te doen met jouw PWS. Een andere optie is om te beleggen met fictief geld, kijk op www.scholenstrijd.nl of deze competitie kan passen in jouw PWS.

Veel plezier met het maken van jouw PWS!

 

Meer informatie

  • Artikel over over leerlingen die met PWS over beleggen de KNAW prijs winnen.