fbpx

November 2022. Op dit moment wordt de Cryptowereld opgeschrikt door vele gebeurtenissen en dat doet de koers geen goed. De nieuwsberichten over de Crypto vliegen je om de oren.  Maar wat is er nu echt aan de hand? Simon Lelieveldt zette voor ons de zaken op een rijtje.

Wat is er met de Crypto aan de hand?

De cryptowereld is in beweging. Partijen die lijken om te vallen en elkaar over te nemen. We moeten ons bedenken dat de wereld van virtuele valuta nog een jonge wereld is, waarin nieuwe techniek een rol speelt maar ook heel veel mensen aan het leren zijn hoe je met die nieuwe techniek omgaat. En het verschijnsel dat een bedrijfstak snel groeit, daarin brokken gemaakt worden en er een kleine hoeveelheid partijen overblijft zagen we eerder ook in Nederland.

In dit achtergrond paper over de geschiedenis van het bankieren in Nederland (gemaakt door de WRR) kun je op pagina 54 eens gaan kijken en lezen over ‘grass-roots’ bankieren. Destijds was met name in de agrarische sector het principe: ‘samen sterk’ in opkomst. Boeren legden hun besparingen bij elkaar en waren zo een gedecentraliseerd systeem van sparen/lenen aan het maken. Allemaal gebaseerd op idee van oprichter Raiffeisen.

 

In de studie van de WRR kun je lezen dat er tussen 1900-1930 veel kleine ‘grass-roots’ initiatieven waren die hetzij opgingen in boerenleenbank of raiffeissenbank of stopten te bestaan. Zo’n proces waarin de sterken/professionele partijen overblijven noem je een shake-out. Door een shake-out in de markt wordt het kaf van het koren gescheiden. In de loop der tijd blijkt vanzelf welke partijen het beter doen dan anderen. Op deze manier waren er ook allerlei andere banken actief in de jaren 1900-1930. Uiteindelijk bleef er een kleiner aantal over. Maar er was ook overmoed in de markt. Er was een partij die zich verslikte in de overnames en dat was de Rotterdamsche bank. De man aan het roer geloofde iets teveel in zichzelf en dat ging mis. De bank moest gered. Zie prachtig boek Lodewijk Petram.

Eigenlijk kun je die topman Sam Bankman-Fried van FTX beschouwen als de Willem Westerman van de Rotterdamsche Bank. Hij nam zelf een paar andere partijen over, zo kon ie groter worden, maar zijn eigen bedrijf was niet sterk genoeg. En moet ie zelf gered/overgenomen worden. Het boeiende wat we nu zien is dat er in de bankenwereld wel allemaal verdere afspraken bestaan zoals depositogarantiestelsel (je geld terug tot 100.000 euro, wat er ook gebeurt) en reddingsmodules in de bancaire wetgeving (dat noemen we resolutieplannen). Crypto heeft dat niet. Wel is het zo dat er op cryptobedrijven allerlei andere regelgeving van toepassing is rond consumentenbescherming (je mag niet iemand oplichten) en marktmacht (je mag als bedrijf niet te groot en te machtig worden) en witwassen (je moet controleren wie je klanten zijn). Dus wat je nu ziet met FTX en Binance kun je, vanuit de geschiedenis gezien, prima plaatsen als groeipijnen van een zich ontwikkelende en professionaliserende nieuwe bedrijfstak.

Waar eindigt dit?

Dat is moeilijk te zeggen, want Binance leek dan nu wel de redder, maar het is niet zeker dat die heel stabiel is. Ze hebben veel wetten in allerlei landen overtreden om snel te kunnen groeien, verdienen veel, maar niemand weet precies hoe het bedrijf georganiseerd is. Op dit moment is Binance in Nederland illegaal, dus als je iets meer zekerheid wilt met je virtuele munten zoek je een partij die in het register bij DNB staat. Dan heb je tenminste een partij die zich netjes aan de Nederlandse wet wil houden. FTX heeft uitstel van betaling aangevraagd, de belegger bij FTX zijn mogelijk hun geld kwijt. De CEO is ontslagen en lijkt fraude gepleegd te hebben. Wordt vervolgd dus.

Nieuwsberichten

  • Financieel Dagblad – Brussel schrikt van cryptofiasco FTX, maar is voorlopig machteloos
  • IEX – ECB: einde Bitcoin in zicht
  • Bloomberg – Crypto Lenders’ Woes Worsen as Bitcoin Miners Struggle to Repay Debt
  • Financieel Dagblad – Genesis, de ‘Goldman Sachs van de crypto’, wankelt vervaarlijk
  • Nu.nl  –  Zeker 1 miljard dollar aan geld van klanten verdwenen van cryptobeurs FTX
  • De Telegraaf   –  Paniek rond bitcoin na vertrouwenscrisis: komen crypto’s er nog bovenop?
  • QuoteGevallen cryptokoning Bankman-Fried (30) is geen miljardair meer: vermogen crasht met 94%
  • De Telegraaf  – DNB waarschuwt twee miljoen Nederlanders met crypto: ’Verliezen groot’