fbpx

Zijn er ook jonge beleggingsmiljonairs in Nederland?

Dit is een vraag die lastig te beantwoorden is. Er is immers geen openbaar register van hoe rijk iedereen in Nederland is. Wat het dichtste in de buurt komt is de Quote top 100 van jonge miljonairs. Hierbij is de leeftijd onder de 40 jaar, niet echt heel jong dus. En het vermogen is meestal op een andere manier binnengehaald dan via beleggen. Hieronder staat een interview met Klaas Johannes Wakker. Hij wist al in zijn tienerjaren miljonair te worden door middel van beleggen. Een prestatie waar heel mensen, inclusief ik zelf, wel een beetje jaloers op zijn. Daar staat tegenover dat ik pas heel laat ben begonnen met beleggen. Zonder initiatief natuurlijk ook niet vroeg miljonair en vergeet niet hoe hard je ervoor moet werken. In Nederland mag je volgens de wet pas beginnen met beleggen als je 18 jaar bent. (Zie deze FAQ).  Als jij wilt beginnen met beleggen, maak dan eerst een plan en zorg dat je weet waar je aan begint. “Wij van WC-eend adviseren WC-eend” Dus zeggen wij van BeleggerUitlegger: Een belegger weet wat de beleggingstermen betekenen en kan de risico’s en kansen inschatten. Wellicht helpen deze tips en de tips van Klaas Johannes Wakker onderaan het artikel je op weg.

 ‘Ik speel real-life Monopoly’

Dit artikel stond in Het Urkerland op donderdag 23 december 2021

‘Van krantenjongen tot miljonair’. Het is een cliché, maar het was best een passende kop geweest boven dit verhaal. Alleen liep het bij Klaas Johannes Wakker (19) wel een beetje door elkaar heen. Hij was al ruimschoots miljonair toen hij begin 2020 nog Het Urkerland rondbracht. Het ongelooflijke verhaal van een nuchtere Urker jongen die vanaf zijn slaapkamer aan een snelgroeiend imperium bouwt.

 

Klaas Johannes, zoon van Gerrit en Greta Wakker-Weerstand, trok dit jaar de aandacht toen hij in België een duif kocht voor 124.000 euro. Later volgde een tweede duif voor drie ton. Logische aankopen voor KJ zelf: „Ik hield dat hok al in de gaten sinds 2014. Toen werden al enkele duiven verkocht en het was vanaf dat moment bekend dat er een dag zou komen dat er veel meer duiven in de verkoop zouden komen. Ik heb geduld gehad en toen voor de juiste prijs een aantal duiven gekocht” In een interview met deze krant vertelde hij toen kort dat hij de duiven kon kopen omdat hij goed verdiende met effectenhandel en investeringen, maar over hoe het nu precies zit, bleven de wildste verhalen de ronde doen.

Wat doe je nu eigenlijk precies?

Voor een belangrijk deel handel ik in aandelen. Ik investeer op twee manieren: aan de ene kant voor de lange termijn. Het gaat dan vaak om bekende bedrijven die stabiel zijn en toch vaak opvallend veel rendement opleveren. Denk bijvoorbeeld aan Apple. Daarnaast richt ik mij op high-frequency trading flitshandel in goed Nederlands. Dat is een vorm waarbij je binnen fracties van seconden aandelen koopt en verkoopt. Je maakt dan gebruik van kleine koersschommelingen. Dat gaat op basis van een algoritme, dat je constant moet aanpassen. Het is intensief werk dat ik telkens voor een half uur of een uur achter elkaar doe. Vooral aan het begin of eind van een handelsdag is het interessant, want dan is er veel handel. De meeste dagen verdien ik daaraan, soms verlies ik en soms maak ik echt een klapper.

Je bent pas 19 jaar, hoe lang handel je al in aandelen?

Ik was elf of twaalf jaar toen ik mijn eerste aandelen kocht. Het werd mijn hobby, een soort verslaving ook Het handelen ging goed en ik wilde er ook steeds meer van weten. Ik las boeken zocht online naar informatie en ik benaderde ook gewoon mensen als ik dacht dat ik iets van ze kon leren. Ik was 14 jaar toen ik voor het eerst aanklopte bij de oprichter van een jong en succesvol bedrijf. Zo leerde ik steeds meer over ondernemen.

Wat doe je op het gebied van ondernemen?

Ik heb vrij veel vastgoed, voornamelijk in de grote steden. Ik heb een aparte onderneming die daarvoor de lopende zaken doet zoals onderhoud, verhuur en dergelijke. Daarnaast ben ik eigenaar van een serie bedrijven. Van sommige ben ik de enige eigenaar en van veel andere voor een bepaald percentage, wel bijna altijd minimaal vijf procent. Het gaat om uiteenlopende bedrijven. Sommige zijn best bekend, andere minder.

Hoe vind je tijd om je bezig te houden met het leiden van al die bedrijven?

Ik sta meestal op afstand. Bij een aankoop treed ik wel op de voorgrond, dan ben ik de dealmaker. Dat verwachten ondernemers ook het bedrijf dat ze verkopen is soms echt hun baby. Dan moet je daar persoonlijk alle tijd voor nemen. Maar de dagelijkse gang van zaken laat ik over aan andere mensen.

Hoe combineerde je dit met school?

Afgelopen voorjaar ben ik voor het vwo geslaagd. Eerlijk gezegd: ik was er vooral de laatste jaren bijna nooit en ik heb nooit geleerd. Dat zorgde er wel voor dat ik een keer ben blijven zitten. Ik heb verschillende gesprekken gehad over mijn afwezigheid, maar als ik dan uitlegde waarmee ik bezig was, dan snapten ze het wel. Een docent verzuchtte: ‘ik denk dat ik het verkeerde beroep gekozen heb.’

Was je wel blij met je diploma?

Ja, ontzettend blij. Op dit moment zie ik de mogelijkheid niet om een studie te doen, maar als dat verandert, dan kan ik er met mijn vwo-diploma aan beginnen. Ik heb wel het plan gehad om naar de VS te gaan, om te studeren aan de Wharton Business School in Pennsylvania, een toonaangevende school op economisch gebied. De universiteit waar Warren Buffett ook gestudeerd heeft.

Warren Buffett?

Hij is het grote voorbeeld voor mensen zoals ik. Met een relatief klein kantoor runt hij een enorme onderneming Zijn filosofie op het gebied van aandelenhandel en investeringen in bedrijven is voor mij een grote inspiratiebron. En hij is ook gewoon klein begonnen en langzaam maar zeker steeds verder doorgegroeid.

Wat doe je naast aandelenhandel en deelnemen in bedrijven?

Ik heb duiven, als hobby, maar ook omdat ik kansen zag. En ik heb een paar paarden, waar andere mensen op rijden. Het voordeel is dat zulke hobby’s eigenlijk alleen maar geld opleveren als je slim koopt en verkoopt. Daarnaast ben ik bezig met het opzetten van een eigen investeringsvehikel.

Een eigen investeringsvehikel? Leg uit.

Dat is een soort investeringsfonds. In de afgelopen jaren heb ik behoorlijk wat contacten opgedaan. Ondernemers kijken vaak even raar op als ze mij zien binnenkomen in mijn trainingsbroek. Maar niet arrogant bedoeld, ze hebben vrijwel altijd na dertig seconden al door dat ik precies weet waar over ik het heb. Mijn kennis op economisch gebied is groot, allemaal door zelfontwikkeling Ik ken mensen die bijvoorbeeld hun zaak verkocht hebben en nu op een berg geld zitten. Ze zien dat ik het als investeerder goed doe en ze zijn geïnteresseerd om hun geld onder te brengen in mijn vehikel. Het opzetten daarvan loopt nu en de inleg overtreft de verwachtingen enorm.

Aan hoeveel geld moeten we dan denken?

Dat bedrag gaat richting de negen nullen, inderdaad: richting één miljard euro. Maar let op hè, dat is niet wat ik heb. Dat is de grootte van het fonds waarmee ik straks investeringen ga doen. Het geld is van de deelnemers en ik krijg, als het goed gaat, een vergoeding een deel van de winst. Het gaat een fonds worden waarbij ik degene ben die het beleid bepaalt. Ik laat transparant zien wat ik doe, maar deelnemers weten waaraan ze beginnen. Het kan fors winstgevend zijn, maar verliezen zijn zeker niet onmogelijk.

KJ loopt naar de keuken voor zijn tweede glas cola.

Ik drink per dag twee à drie liter cola. Dat komt omdat ik maar vier uur per nacht slaap. Vannacht om drie uur zat ik te handelen op Aziatische beurzen, of wacht, was dat om één uur?” KJ praat snel, met een bijzondere mengeling van overtuiging en schroom. Verlegenheid haast, als hij weer iets uitlegt waarvan hij wel aanvoelt dat de meeste mensen het ongelooflijk vinden. Dat hij onlangs door de supermarkt liep en schrok dat hij niet wist wat de prijzen van boodschappen zijn. Of dat hij de nieuwste iPhone kocht maar oprecht geen idee meer heeft wat die kostte. Ergens tussen de 800 en 2000 euro als hij het gokken moest. Maar, vergoelijkt hij, van kleding weet hij precies wat het kost. Aan een broek geeft hij dertig euro uit, niet meer. Of eigenlijk: hij koopt altijd dezelfde broek en die is dertig euro. En dan nog: toen hij als jonge tiener al meer dan goed begon te verdienen, ging elke euro terug in de onderneming. Hij stond zichzelf nog niet eens toe een ijsje te kopen.

Hoe groot is je vermogen inmiddels?

„Haha, daar doe ik echt geen uitspraak over”

Weet je het wel precies?

„Eigenlijk niet. Een tijdje geleden heb ik dat weer eens berekend en toen bleek het toch wel aardig meer dan ik dacht. Het bijzondere is: geld maakt geld. Die uitspraak klopt echt. Om van nul euro tot een ton te komen dat duurde echt lang, maar van een ton naar een miljoen ging razendsnel. De groei zit er nog steeds volop in. Ik weet dat er een keer een moment komt dat de groei afvlakt. Dan kun je als het ware niet meer tegen je eigen vermogen op. Dan blijf je groeien, maar niet meer zo hard. Je staat niet in de Quote 500, de lijst van Nederlands rijkste ondernemers. Hoor je er wel in thuis?

„Ik ben blij dat ik er niet in sta, maar ja, ik zou er eigenlijk wel in moeten staan. Die lijst is ook niet perfect. Ik ken veel mensen die er wel in staan ,maar ook meerdere die er niet in staan, terwijl die er wel in horen.

Hoe hoog zou jij moeten staan?

„Haha, nee dat ga ook niet zeggen, dan kan iedereen het uitrekenen”

Het blijft een onderwerp dat veel mensen mateloos blijft boeien: hoe vermogend is KJ precies? In de Jumbo ging iemand voor hem staan en die vroeg: ‘Dus jij bent die jongen die tachtig miljoen heeft?’ En zijn ouders krijgen geregeld van mensen de vraag of KJ niet wat geld kan uitlenen of kan investeren in een slechtlopend bedrijf. Het is ongemakkelijk, ook voor zijn ouders. Maar KJ kent het fenomeen; als hij ergens binnenkwam om over een dure duif te praten, dan begon de tegenpartij ook automatisch tegen zijn vader, totdat die richting KJ wees. Bij de Porschedealer viel het onlangs wel mee. Hij ging er met zijn moeder heen omdat hij een Cayenne wilde kopen. De verkoper had snel door met wie hij zaken deed. Zo lang de bestelde Porsche nog niet geleverd is, rijdt KJ in een Mercedes uit de E-klasse. In de korte tijd dat hij erin reed is hij echter al wel drie keer aangehouden door de politie. Het blijft wennen.

Kan iedereen dit of heb je ook een dosis mazzel nodig?

Kijk, mazzel of geluk heeft er dus helemaal niets mee te maken. Of iedereen het kan? Misschien niet. Iedereen wil dit misschien wel bereiken, maar wil je er ook hard voor werken? Want je moet er echt heel hard voor willen werken.

Heb je tips?

  1. De belangrijkste tip is misschien wel dat je dit niet voor het geld moet doen. Dat klinkt gek, maar zo is het wel. Ik doe dit omdat ik het ontzettend leuk vind. Dat het geld oplevert is eigenlijk een leuke bijkomstigheid. Als je dit alleen voor het geld doet maar het niet leuk vindt, dan houd je het niet vol, dan kun je het denk ik niet eens. Wat ik doe is eigenlijk real-life Monopoly spelen en ik vind het spelletje erg leuk.
  2. De tweede tip is dat je gewoon normaal moet blijven doen. Dan is het misschien mijn voordeel dat ik een nuchtere Urker ben. Er zijn zat ondernemers die meteen allerlei gekke dingen kopen als ze wat verdiend hebben. Ik merk dat ik daar in Het Gooi vaker moeite mee heb dan bijvoorbeeld in de buurt van Gorssel, waar de mensen nuchterder zijn. Als in Het Gooi iemand loopt op te scheppen over zijn nieuwe grote huis, dan moet de ander meteen vertellen over zijn nieuwe dikke boot. Je geld is om verder te bouwen, niet om er allerlei gekkigheid mee te kopen. Geloof mij: een gemiddeld gezin is gelukkiger dan een gemiddeld Quote-gezin, ook volgens henzelf.
  3. De derde tip is dat je een netwerk moet opbouwen. Zet stappen naar mensen toe, je moet van ze willen leren. Ik durf dat, op mensen afstappen. Ik heb ook niets te verliezen toch? Inmiddels is het ook andersom en komen mensen mij om advies vragen.
  4. Tip vier is dat je leergierig moet zijn en hard moet willen werken.

Hoe gaat dit verder?

Ik houd mezelf voor dat ik de flitshandel maximaal tot mijn dertigste kan doen. Misschien klopt dat, maar misschien vind ik het dan nog steeds leuk en ga ik gewoon door. Of stop ik toch eerder. Ik heb voor het komende jaar wel het plan om een eigen kantoor op Urk te laten bouwen. Ik werk nu nog steeds vanuit mijn slaapkamer, dat is best vreemd. Ik ben bij de gemeente geweest omdat ik graag een kavel bij de nieuwe brug wil hebben. Maar ik merk dat ze moeite hebben om te snappen wat ik doe. En wat mijn onderneming kan betekenen voor de economie. De bedrijven waarin ik investeer kunnen ook nevenvestigingen op Urk krijgen of hiernaartoe verhuizen. Het kan voor veel werkgelegenheid zorgen. En ja, op zich zou ik ook wel een eigen huis willen kopen. Maar ik ben kritisch, als ik veel geld voor een huis ga betalen, dan wil ik graag landelijk wonen. Ik heb ook geen haast om op mezelf te gaan wonen. Ik heb het nog prima nu: de was wordt gedaan en de kost staat klaar. Al blijft het vreemd dat iemand met zoveel vastgoed nog bij zijn vader en moeder woont.

BeleggerUitlegger bedankt Het Urkerland voor het ter beschikking stellen van dit artikel!

Meer informatie

  • Artikel van RTLnieuws over Nando die op zijn 18e de staatsloterij won. (12 februari 2023)
  • Artikel van Elle België  “ik won de loterij en sloeg helemaal door” (31 augustus 2022)